Hoe word je een schrijftolk?
Van 2000 tot 2007 is er op de Hogeschool Utrecht een eenjarige HBO-opleiding tot schrijftolk geweest. Om de kwaliteit te verhogen werd er echter door de Hogeschool Utrecht een tweejarige opleiding ontwikkeld, die in het studiejaar 2007/2008 van start is gegaan. Het tweejarige programma Associate Degree Schrijftolk is momenteel een onderdeel binnen de opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal, verder doorstuderen voor een bachelor Nederlandse Gebarentaal behoort dan ook tot de mogelijkheden.
Welke vakken krijg je tijdens de opleiding?
Het eerste jaar volg je Nederlandse Gebarentaal (NGT) op beginnersniveau en krijg je typeles om schrijftolk te worden. In het eerste jaar leer je ook de wereld van doven en slechthorenden kennen. Kunnen ze bijvoorbeeld een bruiloft niet meer volgen? Of niet meer naar hun favoriete club? Je komt te weten hoe zij hun omgeving beleven en tegen welke problemen zij aanlopen.
Na het leren van de grepen op de Velotype PRO of op het Veyboard, ga je typesnelheid en tolkstrategieën ontwikkelen. Daarnaast krijg je lessen Nederlandse Gebarentaal (NGT), ga je het werkveld in om schrijftolken te observeren en leer je het werkveld beter kennen. Ook volg je een aantal theorievakken zoals taalkunde, spelling, sociaal bewustzijn en logopedie.
Je tweede studiejaar is ook je afstudeerjaar. Je rondt de opleiding af met minimaal 500 aanslagen per minuut op de Velotype PRO of op het Veyboard. Je loopt stages en sluit deze in het werkveld af. Verder blijf je lessen volgen op de hogeschool, zoals Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG), intervisie en praktijklessen.