Wat heeft een schrijftolk nodig?
Voorafgaand aan de tolkopdracht heeft de schrijftolk enkele gegevens nodig van de tolkgebruiker, zodat de schrijftolk na de tolkopdracht rechtstreeks bij de juiste instantie de tolkvergoeding kan declareren.
Tijdens het schrijftolken heeft een schrijftolk een tafeltje en een stoel (liefst zonder leuningen) nodig. En voor langere tolkopdrachten kan het handig zijn om een stopcontact in de buurt van de schrijftolk beschikbaar te hebben.
Apparatuur
De schrijftolk neemt zelf de benodigde apparatuur mee, namelijk een laptop en een Velotype Pro toetsenbord of een Veyboard, en eventueel extra tablets. Het duurt enkele minuten voordat de schrijftolk haar apparatuur aangesloten en opgestart heeft, in die korte wachttijd worden er meestal afspraken gemaakt tussen de schrijftolk en de tolkgebruiker over de gewenste scherminstellingen, over het nemen van pauzes en over de inhoud van de tolkopdracht.
Text on Top
Tot enkele jaren geleden was het noodzakelijk dat de schrijftolk zeer dicht in de buurt van de tolkgebruiker of direct ernaast ging zitten, zodat de tolkgebruiker de tolktekst op de laptop van de schrijftolk kon meelezen.
Tegenwoordig maken de meeste schrijftolken gebruik van Text on Top, waardoor de schrijftolk (in dezelfde ruimte) zelf een geschikte zitplaats kan kiezen.
In de laptop van de schrijftolk wordt een Text on Top usb-stick gestoken. Deze stick zendt de door de schrijftolk getypte tolktekst in realtime, dus woord-voor-woord, via een radiosignaal door naar de tablet of laptop van de tolkgebruiker, waar ook een Text on Top usb-stick in wordt gestoken.
De tolktekst kan door de tolkgebruiker zelf ingesteld worden als ondertiteling of op volledig scherm. Daarnaast kan de tolktekst geheel op maat ingesteld worden, dus de tolkgebruiker past zelf de kleur, het lettertype, de lettergrootte en de plaatsing van de tolktekst in het beeld geheel naar wens aan.